Om racen      

Startside
Racestandard
Ønskeprofil
Racebrochuren
Racens historie

”Västgötaspidsen er en lille, kraftfuld og frimodig, kortbenet hund. Dens holdning og udtryk viser tydeligt, at den er vagtsom, vågen og energisk.” Dette er et uddrag af FCI Standarden (se Racestandard), som overordnet beskriver helheds-indtrykket af Västgötaspidsen. Hertil kan tilføjes, at Västgötaspidsen er en meget kærlig hund, som er sin familie meget hengiven, og som let tilpasser sig familiens rytme. 

Västgötaspidsen er, trods sit navn, en hyrdehund. Dette betyder, at den egensindighed, som ellers ofte kendetegner spidshunden, er noget mindre udpræget hos Västgötaspidsen. Västgötaspidsen holder sig til/holder sammen på flokken (familien), og de er glade for at lære, løse opgaver, og være familien tilpas.

Västgötaspidsen er en meget gammel race, som stammer helt tilbage fra vikingetiden. Den har igennem tiden været brugt som kvæghyrdehund på gårdene i Västergötland, og den har været avlet udelukkende pga. dens udmærkede brugsegenskaber i arbejdet med kreaturerne. Det siges, at netop de korte ben var ideelle i dette arbejde, idet de kunne undgå at blive ramt, når kreaturerne sparkede ud.

Racen var oprindeligt kendt under navnet Svensk Vallhund (valla = drive/vogte kvæg), og den havde ikke den store bevågenhed – det var bare sådanne små stumphalede hunde, man havde ude på gårdene i Västergötland, og i begyndelsen af dette århundrede var kendskabet til vallhunden som race på det nærmeste forsvundet. I 1942 begyndte man så at arbejde på at genskabe racen, og allerede samme år udarbejdedes en standard for racen, og racen anerkendtes af  Svenska Kennel-klubben. Senere ændredes navnet til Västgötaspids.

Västgötaspidsen har en udpræget lighed med Welsh Corgi, og  man mener da også at vide, at vikingerne bragte Västgötaspidsen med til England, hvor den så er blevet stamfader til Welsh Corgi *)

Västgötaspidsen er en kærlig, opvakt og robust lille hund. Pelsen er kort og tæt, farven er grå, gråbrun, grågul eller rødbrun, med mørkere/sorte hår på ryg, hals og sider, evt. med lidt hvidt på bryst og ben. Der er stort set ingen pelspleje, udover måske en børste i fældetiden. Vægten ligger omkring 9-14 kg., og de er mellem 31 og 33 cm. høje.

Västgötaspidsen er en usædvanlig sund hund, uden nogen former for racemæssige sygdomme eller skavanker. Västgötaspidsen fødes ofte stumphalet, hvilket er en del af racens særpræg.

 

 

*) På billedet til højre herover ses i forgrunden Västgötaspids Vallmyra Greta, S574173, som senere blev stammoder til den svenske Kennel Gjallarhornet, hvor hun fik stor betydning for den fremtidige avl. Bagerst Welsh Corgi Cardigan, Herdens Ave Aniara, født d. 14.06.1973. Billedet er fra en udstilling i Stockholm i 1975, hvor begge hunde angiveligt skulle være udstillet. Slægtskabet er slående, og giver et ganske godt billede af den forædlede (Welsh Corgi), og den oprindelige Västgötaspids. Billedet stammer fra http://www.cardicommentary.de/Hist.Art/Sweden.htm, hvor også info om Corgien stammer. Info om Vallmyra Greta kommer fra svenske Peter Erlandsson, en veteran i västgöta-kredse. Tak for info Peter