2009      

Startside
Op

DECEMBER 2009

Fra racerepræsentanten

Hvor var det rart at se indlæg fra andre end mig i sidste nummer af Spidshunden. Det gør det lidt mere interessant at læse vores spalter – også for mig ;o) Jeg har siden sidst fået flere meget positive tilkendegivelser omkring vores træf, det var dejligt at høre at det faldt i god jord. Jeg håber vi kan finde på noget der er lige så interessant næste år i Jylland.

Vi (racerepræsentanterne) er blevet kontaktet ang. en ny bog om hundeopdræt, med opfordring til at skrive lidt om racespecifikke avlskrav, restriktioner, problemer, defekter, osv. der er i de respektive racer, om der screenes for sygdomme, eller er særlige hensyn der skal tages omkring opdræt, og der efterlyses billeder. Det er ikke meningen at de enkelte racer skal nævnes som sådan, og dermed er det (heldigvis) begrænset hvad vi kan bidrage med, da vi jo ikke slås med racemæssige sygdomme eller skavanker. Så jeg har nævnt vores naturlige stumphaler, og vores ønske om at bevare racens oprindelige udseende og egenskaber, og jeg har tilbudt at forfatteren kan plukke billeder fra vores racehjemmeside. Hvis du har nogle erfaringer omkring opdræt, ikke nødvendigvis med Västgötaspidser, som du synes kunne komme andre til gode, så send dem til mig, så skal jeg sende videre.

Ellers er der ikke sket noget omkring vores race, og der er ikke rigtigt noget på bedding. Der var ønske om en gåtur engang i januar eller februar, muligvis omkring Gyrstinge Sø, hvor forslagsstilleren ville stå for en tur. Men jeg har ikke hørt mere til det, så jeg ved ikke om det bliver til noget. Hold evt. øje med hjemmesiden, jeg lægger det ud hvis det bliver aktuelt.

Så der er vist ikke så meget mere denne gang end at ønske alle en rigtig god jul, og et rigtigt godt 2010, med ønsket om at alle, ikke mindst vores vovser, kommer igennem festlighederne med helbredet i behold :o)

Mange hilsner

Connie Kisselhegn
Racerepræsentant


OKTOBER 2009

Fra racerepræsentanten

Jeg er i skrivende stund (d. 31. august om eftermiddagen) netop hjemkommet fra Landstræf i Ringsted 29.-30. august 2009, efter at have været ovre og vinke farvel til Susanne og Tanja, og lige få ryddet det sidste op, og gjort rent. Så weekendens mange indtryk har dårligt nået at sætte sig. Men jeg skal prøve at fortælle lidt om hvordan det gik. Lad mig lige starte med at beklage, at det bliver småt med billeder her, jeg når simpelthen ikke igennem de næsten 400 billeder der blev taget. Men der vil være en større ”billedreportage” på hjemmesiden når dette læses i bladet.

Vi havde valgt at forsøge noget helt nyt til dette års træf, med tilbud om introduktion/træning i flere forskellige discipliner af hundesport, fra starten planlagt til at være lydighed, rally-o, agility og spor. 4 trænere fra jyske klubber havde indvilget i at stille op, trommet sammen af Susanne Christoffersen, som selv var én af trænerne.

Jeg havde fået rigtigt mange positive tilbagemeldinger på invitationen, både tilmeldinger, og mails fra folk som beklagede ikke at kunne deltage, men som roste det planlagte program. 26 personer var tilmeldt, 20 hunde, 4 trænere, og så undertegnede.

Vi havde fået lov at låne nok noget nær de bedste faciliteter man kunne forestille sig til afholdelse af et 2-dages træningstræf, nemlig Ringsted Agility Forening (RAF)s klublokaler og træningsarealer. Der var alt hvad man kunne ønske sig, kæmpe græsarealer, et stort klubhus med overdækket terrasse med bænksæt, køkkenfaciliteter (inkl. opvaskemaskine, YES!), badefaciliteter, ja alt hvad vi kunne tænkes at få brug for. Og ikke mindst, RAF’s agilityforhindringer.

Vi havde også valgt at inkludere bespisning, som jeg i al beskedenhed stod for, så deltagerne var fri for at spekulere på madpakker og aftensmad, men i stedet kunne koncentrere sig om hundene og træningen, og det sociale samvær, og måske også fik lyst til at få hele weekenden med. Og det må siges at det lykkedes. Langt de fleste var med begge dage, og der var flere der overnattede.

Vi startede ved 10-tiden lørdag, og efter at jeg havde budt velkommen, og lige orienteret om nogle få, praktiske detaljer, fik trænerne ordet, så hver kunne fortælle lidt om hvad dagenes program kunne byde på. Susanne stod for Rally-O, Christina for lydighed, Irena for spor og Tanja for agility. Det var oprindeligt tænkt at der skulle tilbydes 2 discipliner formiddag og 2 eftermiddag, og så det samme om søndagen, men trænerne havde fundet ud af at kombinere tingene, så der var mulighed for at cirkulere efter behov og behag dagene igennem.

Så efter præsentationen fordelte deltagerne sig ud til de forskellige opstillede baner. Og der blev gået til den, der var aktivitet alle steder hele formiddagen igennem. Efter frokost var mange hunde (og hundeførere) allerede godt trætte, så trænerne ”gik i rundkreds” og fandt på nogle uforpligtende lege til om eftermiddagen i stedet for egentlig træning, holdkonkurrencer over 4 heat, som blev vundet af det ene hold  Og så var der ellers ”bare” snak og afslapning og hygge, indtil aftensmaden var klar, lammefrikadeller med tzaziki, kartofler og salat (kødet doneret af Susanne, fra hendes egne dyr, uhmm , tak Susanne). Mange blev hængende efter maden og hyggede, og spiste Bentes hjemmebagte squashkage, uhmm den var god  Og så var det ellers enten i teltene/campingvogn, eller hjem, og på hovedet i seng.

Søndag var der fælles morgenmad kl. 8,30, og derefter igen ud til træningsbanerne og trænerne. Og så kom regnen!!! Vi havde ellers været snyde-heldige med vejret. De havde lovet regn, hagl og blæst lige præcis i det tidsrum vores arrangement skulle løbe af stablen, fra lørdag formiddag til søndag eftermiddag. Men vejrguderne holdt sig i skindet, vi havde perfekt vejr hele lørdagen, en kort byge da vi samledes til aftensmaden, så det var jo uden betydning. Og søndag startede også fint ud, om end lidt køligt. Men ved frokosttid søndag gik den ikke længere. Regnen stod ned i stride strømme, så vi måtte stort set opgive at fortsætte. Det gjorde så ikke så forfærdeligt meget, for på det tidspunkt var alle, både hunde, hundeførere og trænere (og undertegnede) så trætte, at der alligevel ikke rigtigt var energi til mere. Så midt på eftermiddagen var de fleste taget af sted, og skal man tro de ord der blev sagt til afsked (og det skal man jo nok ) så havde alle haft et par rigtigt gode og hyggelige dage, og var glade for at have fået lejlighed til at snuse til de forskellige discipliner.

Det virkede som om weekendens arrangement faldt i god jord. Det er jo dejligt, for der ligger jo trods alt et stort arbejde både i planlægningen og i selve afviklingen. Der har været forbavsende få ”knaster” i forløbet, faktisk bare en enkelt, da agility-træneren smuttede i sidste øjeblik. Heldigvis trådte Tanja til, mange tak for det, Tanja. I det hele taget skal der lyde en kæmpe stor tak til trænerne, Susanne, Christina, Irena og Tanja, for at I gad stille op til vores arrangement herovre på ”Djævleøen” , og for det arbejde I har lagt i det, både med planlægning, og til selve arrangementet. Og sidst, men absolut ikke mindst, tusind tak til RAF for lån af lokaler og agilityforhindringer.

Det var jo vores debut med at tilbyde introduktion til forskellige træningsdiscipliner til vores årlige træf, og at inkludere bespisning. Men jeg har indtryk af at det var en succes, så jeg er allerede nu sikker på at vi finder på noget lignende til næste år, hvor vi satser på at afholde vores træf i Jylland.

Til slut lige en ”servicemeddelelse”:

Den 2. til 4. juni 2011 afholder Specialklubben för Västgötaspets Verdenskongres i Stockholm i forbindelse med udstilling. Professionelle kapaciteter indenfor felter som HD-status, øjen-status, parring, parring stumphale med langhale, hyrdning, lydighed og agility, fodring mm. vil tale, og der vil blive mulighed for åben diskussion. Agendaen er endnu ikke fastlagt, men hvis du er interesseret i opdræt, og i racens sundhed, og kunne tænke dig at deltage, så sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Mange hilsner

Connie Kisselhegn
Racerepræsentant


AUGUST 2009

Siden sidst…

I 2008 udgav Jacqui Bayliss’ sin bog ”A Study of the Swedish Vallhund (Västgötaspets)”. Bogen indeholder bl.a. afsnit om Västgötaspidsen i forskellige lande. For Danmark er der dog ikke så mange informationer, der er et billede af Krösaskogens Garpe, og hans oplysninger, intet andet. Det er jo lidt magert. Og måske også lidt misvisende. Garpe, eller Hjalmer, som han blev kaldt, var ganske vist danskejet, men jo svensk opdrættet. Jeg kender en dame i Schweiz, som skal skrive den Schweiziske historie, og hun foreslog både mig og Jacqui, at jeg skrev den danske, hvilket både Jacqui og jeg syntes lød som en god ide. I første omgang bliver det til et supplement til bogen, som Jacqui planlægger at udgive, når hun har fået samlet forskellige informationer. Senere, når selve bogen skal genoptrykkes er det meningen at det skal med der.

Men jeg gav mig i kast med at få samlet materiale. Det har været noget af et detektivarbejde, men også en utrolig sjov opgave. Jeg har været i kontakt med rigtigt mange søde mennesker, opdrættere fra dengang, og folk som på en eller anden måde har haft betydning for racens historie i Danmark, eller som ”bare” på en eller anden måde har været inde over på et tidspunkt i historien, alle steder er jeg blevet mødt med stor velvilje og imødekommenhed. Jeg har stået på hovedet i DKKs arkiv, og været ved at drukne i egne notater. Og flere gange undervejs oplevet at tingene pludselig kom til at hænge sammen, sammenfald, tilfældigheder og pudsigheder. Og jeg fik samlet så meget materiale, så mange historier, at det langt overstiger det der kan og skal bruges til Jacquis bog. Men jeg synes det ville være synd, hvis alle de små og store historier bare kom til at ligge her hos mig. Derfor har jeg samlet det, og lagt det ud på racehjemmesiden, hvor det kan læses i sin helhed. Det er ikke helt færdigt, i skrivende stund mangler der stadig lidt finpudsning, ikke mindst mangler der billeder. Men alt ”grundarbejdet” er gjort, og nu ligger det som sagt på racehjemmesiden. Vær lige opmærksom på at racehjemmesiden er flyttet. Den ligger nu på http://www.vestgotaspids.spkhund.dk/.

Så har vores race ellers fået en meget fin omtale i juni-nummeret af Tidsskrift for Dansk Fåreavl. Jeanette Johnsen, som til dagligt arbejder med hyrdehunde, og afholder kurser i hyrdning, har skrevet en meget flot artikel om Västgötaspidsen, og om dens fortræffelige egenskaber som hyrdehund.  Desværre har jeg kun artiklen som fotokopi, ellers havde jeg kunne sætte den her i bladet. Men bladet er sikkert til at få fat på, skulle nogen være specielt interesseret.

Ellers nærmer vi os hastigt tiden for vores Landstræf d. 29.-30. august.

Husk tilmelding til undertegnede senest d. 17. august.

Det var vist ordene for denne gang. Håber vi ses til træffet.

Mange gode sommerhilsner

Connie Kisselhegn
Racerepræsentant


JUNI 2009

Der er ikke noget egentligt indlæg fra racerepræsentanten i juni-nummeret af Spidshunden. De sidste par måneder er gået med forberedelser til vores årlige Landstræf, som finder sted i weekenden d. 29.-30. august i Ringsted. Invitationen til Landstræffet vil kunne ses i juni-nummeret af Spidshunden. Informationer om træffet kan ses under Aktiviteter, og i racerepræsentantens indlæg April 2009. Og ellers sendes invitationen ud til alle Västgötaspidsejere, som jeg har mail-adresse på.


APRIL 2009

SIDEN SIDST

I sidste nummer af Spidshunden efterlyste jeg bl.a. forslag til nye aktiviteter. Det affødte en reaktion fra Alf, som dels foreslog en gåtur i Hedeland. Turen blev fastsat til 22. marts, og blev annonceret på hjemmesiden, da det ikke kunne nå at komme med i Spidshunden. Til næste nummer har vi forhåbentlig nogle gode billeder fra turen.

Et andet forslag Alf kom med var omkring vores træf. Vi havde jo snakket lidt frem og tilbage om det skulle være på Sjælland eller i Jylland. Og Susannes tilbud om at holde en Rally-dag var også med i overvejelserne. Så foreslog Alf, at vi i stedet for en Rally-dag OG et træf arrangerede en udvidet kombination, et træningstræf/træningsweekend, hvor der skulle være mulighed for at stifte bekendtskab med/træne flere forskellige ting, bl.a. Rally. Og da vi i nogenlunde samme moment fik mulighed for at låne Ringsted Agility Forenings arealer, med redskaber, klubhus og det hele, så blev forslaget ”vedtaget”.

Så derfor: i weekenden d. 29.-30. august holder vi Træf på adressen Eilekiersvej 17-19, Benløse, 4100 Ringsted.

Vi satser på at tilbyde træning i Lydighed, Rally, Agility og Spor. Træningen bliver for alle niveauer, altså både for hunde (førere) som normalt ikke overrender træningspladserne, til hunde (førere) som til dagligt træner f.eks. lydighed, men som godt kunne tænke sig at snuse til nogle af de andre ting. Trænerstaben kommer til at bestå af folk, som til dagligt er trænere i de forskellige discipliner ude i hundeklubberne, altså folk som ved hvad de har med at gøre, og som er vant til at træne andre. Vi vil tilbyde flere ting både lørdag og søndag, så alle kan nå at være med til det hele, hvis man vil det, men samtidig får tid til at snakke og hygge, som til et normalt træf. Lørdag aften laver vi fællesspisning og hyggeaften.

Overnatning, ja der er desværre ingen campingpladser eller lign. i nærheden, men telte og campingvogne kan opstilles på/ved træningspladsen, dog kan der ikke påregnes strøm til campingvogne (men Alf arbejder på det). Alternativt kan man overnatte i klubhuset, der er plads nok, men det i ét stort rum.

Prisen kender vi ikke endnu, men vi satser selvfølgelig på at det bliver på et niveau hvor alle kan være med. Prisen bliver inkl. mad, frokost, aftensmad, morgenmad og frokost, da vi har fundet ud af at det er nemmest for alle parter, hvis ikke hver enkelt skal tænke på det der med mad. Og Susanne har tilbudt at donere et lam til god ragout :o)

Men meget mere om det i næste juli-nummeret af Spidshunden. Og så udsender vi selvfølgelig invitationer på mail, som vi plejer.

Sluttelig kan jeg lige fortælle, at svenskerne har droppet at afholde Verdenskongres/Avlskonference i Herning 2010 i forbindelse med Verdensudstillingen. Man har i stedet valgt at holde kongressen i Sverige i 2011. Men vi havde leget lidt med tanken om at lægge vores træf 2010 omkring Verdensudstillingen, både tidsmæssigt og geografisk, i håb om også at se nogle af de udenlandske Västgötaejere og deres hunde. Men det er nok tvivlsomt om det bliver til noget, specielt bliver det vist noget nær umuligt at finde et egnet sted, især da vi jo ikke kan betale noget. Vi må se hvad det bliver til, under alle omstændigheder satser vi på træf i Jylland i 2010. Men den tid, den glæde, nu er det vores træf i Ringsted det gælder :o)

Mange hilsner

Connie Kisselhegn
Racerepræsentant


FEBRUAR 2009

Godt Nytår fra racerepræsentanten
 

2008 har været et lidt blandet år for Västgötaspidserne. Der har ikke været så mange aktiviteter, til gengæld har der været et par lidt større ting. Landstræffet i august var noget af et tilløbsstykke, det var dejligt at se så mange Västgötaer og deres ejere samlet. Der var flere nye ansigter, både nybagte Västgöta-ejere, men også nogle af de ”gamle”, og nogle som er blevet opmærksomme på at vi er her. Udover at det var rigtigt hyggeligt at få en snak med så mange forskellige Västgöta-ejere, så gav det også en bonus til Spidshundeklubben, som har fået flere nye medlemmer efter træffet. Velkommen :o)

2008 bød også på en Verdensudstilling i vores races hjemland, Sverige. En verdensudstilling virker måske ikke vedkommende for så mange, men i og med at det var i Sverige, og at den svenske Specialklubben för Västgötaspets (SKV) havde arrangeret en udstilling i tilknytning til verdensudstillingen, så havde ekstra mange västgöta-ejere fundet vej til Stockholm, også et par af vores danske hundeejere. Herudover havde SKV indkaldt til en slags race-workshop, hvor repræsentanter for Västgöta-klubber i andre lande var indbudt til en uformel snak om hvad der rører sig omkring vores race i andre lande. Det var et rigtigt godt initiativ, og jeg ved at man i Sverige har tanker om en verdenskongres for västgötaspids, når vi i 2010 har verdensudstilling i Herning. Men mere om det senere.

Ellers er der ikke sket de store ting omkring vores race/hunde i 2008. En enkelt Gå-tur omkring Skjoldnæsholm, som ikke havde den store tilslutning, og en planlagt mentalbeskrivelse, som måtte aflyses pga. manglende tilmelding. Og vores ellers faste punkt på årets dagsorden, nemlig hundedagene på Lejre Forsøgscenter, blev desværre pillet af plakaten. Det var selvfølgelig også et arrangement, som havde gentaget sig selv gennem flere år, så det var måske forståeligt nok, at Forsøgscentret har valgt at fokusere på andre ting nu. Men ærgerligt for os, det var jo en god mulighed for os for at vise vores dejlige hunderace frem for mennesker, som vi normalt ikke ville nå ud til. Og samtidig blev det et kontaktsted for racefolk, kommende hundeejere m.m., som her kunne mødes, få en snak, og se hundene under uforpligtende former. Vi må håbe at der dukker noget lignende op et andet sted i landet, hvor vi kan få mulighed for at være med.

Til gengæld har vi fået gjort noget ved vores racehjemmeside, ja ikke udseendet, det er der ikke så meget at gøre ved, mine evner rækker ikke så langt i den retning. Men indholdet er blevet opdateret, ikke mindst hvad angår forslag og idéer til aktiviteter med vores hunde. Susanne Christoffersen i Lemvig, som selv er træner, og har mange års erfaring med hunde, har været en utrolig god sparringspartner, og det er overvejende Susannes tekst, som er lagt ud. Vi satser på at vi ved fælles hjælp kan få fyldt de mere eller mindre tomme huller ud, og også udbygget med nye elementer, så vi på sigt får en forhåbentlig inspirerende og vedkommende hjemmeside, til gavn både for kommende, nybagte og erfarne hundeejere.

Året er også gået med at lede efter danske Västgöta-ejere. Ambitionen er at vi får kendskab til alle danske Västgötaspidser, og deres ejere. Dels fordi vi gerne vil tilbyde västgöta-ejerne at være med, når der sker noget omkring vores race. Det ud fra den betragtning, at når man vælger en så speciel race, som västgötaen jo er, så er det formentlig fordi man har en særlig interesse for racen, og dermed også gerne vil have kontakt med andre västgöta-ejere, og deres hunde. Men også for at vide hvilke hunde, og hvilke blodlinier, der findes i Danmark. Og så finde ud af hvor mange västgötaer er egentlig er her i Danmark, det er der mange der spørger om, men svaret har hidtil været rent gætteværk. Men nu, efter at have sporet hvad der formentlig er hovedparten af de västgötaer, der findes i Danmark, vil et kvalificeret gæt være, at der findes ca. 150 Västgötaspidser i Danmark.

Arbejdet med at finde frem til de danske hunde er noget af et detektivarbejde. Mange hunde er importerede, og bliver ikke omregistreret, og får dansk stambog i Dansk Kennel Klub, når de kommer til Danmark. Så vil vi aldrig finde ud af det, med mindre hundeejeren selv henvender sig, f.eks. via et besøg på racehjemmesiden. Og hvis hunden bliver omregistreret til DKK, så er det ikke en information som jeg får. Som racerepræsentant kan jeg købe informationen af DKK, men det koster en stang guld. Så det er noget med at holde øje med Hundeweb.dk, og så håbe på, at nye hunde ikke drukner i mængden (der er pt. næsten 800 västgötaer registreret, da revl og krat er med helt tilbage fra 60’erne, hunde som har været udstillet en enkelt gang i Danmark, forældredyr til importerede hunde osv. osv.) Og så også håbe på, at det er muligt at finde ud af hvem der har fået hunden. Så lad dette også være en opfordring, hvis nogen får kendskab til en hund som er importeret, så giv mig lige et praj.

I 2009 skal vi selvfølgelig have vores årlige Landstræf. Vi ping-pong’er lige nu om det skal være på Sjælland eller i Jylland. Den store tilslutning ved vores træf i Brædstrup i 2008 giver selvfølgelig stof til eftertanke. Omvendt vil vi jo gerne tilgodese så meget af landet som muligt, primært med tanke på transporttid/-omkostninger. Men det vil være afklaret inden næste nummer af Spidshunden, ligesom tidspunktet til den tid vil være afklaret. Men det bliver i sidste halvdel af august, formentlig lørdag d. 29. Men det er som sagt ikke endeligt fastlagt.

2009 kommer også til at byde på et Rally arrangement. Det har jo været på tale flere gange, men ikke rigtigt blevet til noget, af forskellige årsager. Men nu ser det ud til at det kan lade sig gøre. Det er Susanne Christoffersen, som har tilbudt at stå for det. Hvordan det nærmere bestemt bliver skruet sammen, og præcis hvornår det bliver, står lidt hen i det uvisse, men det bliver nok engang i juni. Og stedet bliver nok Nordjylland. Men mere om det, når det er endeligt fastlagt.

Skulle jeg afslutningsvis komme med et ønske for 2009, så skulle det være at få noget respons fra jer på det vi gør. Og det vi har planer om at gøre. Også gerne ønsker, idéer, refleksioner, eller bare strøtanker ”kunne man ikke noget i retning af…”, ja hvad som helst. For jeg skal være ærlig og indrømme, at det nogle gange godt kan være lidt svært at bevare gejsten, når jeg ikke har den fjerneste idé om hvad det er der gør, at I deltager i et arrangement, eller hvorfor I vælger det fra. Eller hvad I godt kunne tænke jer. Så kunne I ikke godt sende en mail, ringe, skrive et indlæg i Spidshunden, ja hvad som helst, når bare det giver mig en fornemmelse af hvad det er I gerne vil have. Eller bare ikke gider. Please…?

Med denne opfordring vil jeg slutte med at ønske alle, 2- som 4-benede, et rigtigt godt 2009.

Mange hilsner

Connie Kisselhegn
Racerepræsentant